demo-attachment-1075-Mask-Group-45@2x

E-Arşiv Faturalarınızı Orka ile Oluşturun

Mali işlemlerin dijitalleşmesi sürecinde pek çok farklı araç kullanıma girmiş durumdadır. İşletmelerin en hızlı ve etkili bir şekilde işlev görmesini sağlayan bu sistemler, aynı zamanda resmi kurumların kanunen zorunlu tuttuğu bazı gerekliliklerin sağlanmasını da mümkün hale getirmiştir. İşletmelerin en sık kullandığı uygulamalardan biri olan e-arşiv fatura da güvenli ve kolay kullanımı ile dikkat çeker. Fatura süreçlerinin fiziksel zorluklarını ortadan kaldıran bu sistem, e-dönüşüm kapsamında bolca tercih edilmektedir. İşletmelerin yorucu ve karmaşık fatura kesimi ve takibi gibi durumlardan kurtulmasını sağlar. Böylelikle bir yandan yüksek düzeyde tasarruf sağlarken bir yandan da çok daha verimli bir süreç ilerlemesine olanak tanır.

E-Arşiv Fatura Nedir?

E-dönüşüm uygulamaları içinde pek çok işletme tarafından bolca tercih edilen e-fatura kullanımı fatura işlemlerini kolaylaştırmasıyla öne çıkar. Dahası, belirli durumlarda e-fatura kullanımı kanunen de mecbur kılınır. Öte yandan, bu durumların dışında kalan işletmeler de talep etmeleri durumunda bu uygulamadan faydalanabilirler. E-arşiv ise e-fatura kullanan işletmelerin dijital faturalarının birer kopyasının saklanması uygulaması olarak tanımlanabilir. E-arşiv fatura uygulaması, şirketlerin zorunlu olarak kayıtlı tutması gereken ikinci nüsha evrakların arşivlenmesini son derece kolay bir hale getirir. Fiziksel bir alan veya iş gücü gerektirmemesi sayesinde yüksek verimlilik sağlar. Sanal bir ortamda depolanan bu evraklar, gerektiği durumlarda yetkili kişiler tarafından rahatlıkla ulaşılabilir. E-arşiv fatura görüntüleme ekranına ulaşmak için kişilerin belirli yetkilerinin bulunması gerekir. Böylelikle sistem, hassas bilgiler içerebilen faturaların güvenliğini de sağlamış olur.

Neden E-Arşiv Fatura Kullanılmalı?

Mali ve resmi süreçlerin giderek dijitalleşmesi sonucu ortaya çıkan e-arşiv fatura programı pek çok farklı avantaj sunar. Bunlardan ilki, süreçlerin tamamen sanal yollarla ilerlemesidir. Şirket yetkililerinin rahatlıkla ulaşabildiği platform, tüm gerekli evrakların kopyalarının depolanabileceği bir alan olarak ortaya çıkar. Geniş hacmi sayesinde yüksek sayılarda belgeleri dahi arşivleyebilen bu sistem, fiziksel bir uğraş gerektirmez. Böylelikle ciddi bir zaman tasarrufu yapılmasını mümkün kılar. Benzer şekilde, iş gücü kullanımını da en aza indirgeyerek daha verimli bir çalışma ortamı sunar. Ayrıca, kağıt kullanımını da azaltarak sürdürülebilirlik yönünde son derece önemli bir adım atılmasını sağlar. E-arşiv fatura portal yoluyla kullanıcılara hizmet sunar. Bu portal, oldukça kolay izlenebilen yönergeler içerir. Böylelikle karmaşık süreçler de ortadan kalkar. Her türlü işletmenin faydalanabileceği bu sistem, yalnızca basit bir başvuru gerektirir. Sonrasında e-arşiv fatura sorgulama gibi konular dahil pek çok alanda kesintisiz bir hizmet sunar.

E-Arşiv Faturada Orka Farkı

Orka, e-arşiv alanında rahat kullanılabilir arayüzü ve detaylı fonksiyonlarıyla öne çıkan bir sistem sunar. “E-arşiv fatura nasıl kesilir?” sorusunu oldukça basit bir şekilde açıklayan bu sistem, işletmenizin her türlü arşivleme ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilir. Kişiselleştirilebilen fatura görünümü bile marka imajınızı yansıtmanıza yardımcı olması müşterilerinize en kapsamlı hizmeti sunmanıza olanak tanır. Benzer şekilde, şubelerinize özel e-arşiv hizmeti sağlayarak farklı konumlardan farklı işlemleri yerine getirmenizi mümkün kılar. E-arşiv fatura kesmek konusunda ciddi kolaylıklar sağlayan bu sistem, Orka altyapısı sayesinde e-fatura mükellefi olmayan müşterilerle dahi kullanılabilir. Böylelikle oldukça geniş bir hedef kitleye ulaşmanız mümkün hale gelir. E-arşiv fatura iptal, gönderim ve imzalama işlemlerini daha da hızlı bir hale getirmesi sayesinde bu süreçler boyunca alabileceğiniz maksimum verimi sunar. Dahası, geniş entegratör seçenekleri sayesinde şirketinizin ihtiyacı olan hizmeti en uygun şekilde alabilmenize olanak tanır. Tüm bu özellikler ve daha fazlası için Orka e-arşiv hizmetlerinden siz de faydalanabilirsiniz.

demo-attachment-1075-Mask-Group-45@2x

E-Defter Saklama Nedir? Nasıl Yapılır?

Ticari süreçlerde doğru takip yapılması tüm taraflar için son derece büyük önem taşır. Özellikle bu iş için kullanılan e-defter uygulaması, e-dönüşüm hizmetlerinin oldukça sık kullanılan sistemlerinden biridir. Dijitalleşmenin getirdiği pek çok kolaylığı içerisinde barındıran bu uygulama, kullanıcıların sanal ortam üzerinden takip yapabilmelerine olanak tanır. Böylelikle alım-satım işlemlerinde işletmelerin süreci kolaylıkla incelemesi mümkün hale gelir. Geleneksel fiziksel kayıtların yerini tutan bu sistem çeşitli özellikleriyle öne çıkar. Genel olarak verimliliği artırması, maliyeti düşürmesi ve zaman tasarrufu sunması sayesinde çok sayıda işletmenin faydalanması önerilir. Ayrıca, merkezi bir sisteme bağlı olması sebebiyle hassas verilerin güvenle saklanabilmesini de sağlar.

E-Defter Nedir?

İşletmelerim mali işlemlerini kayıt altında tutabilmeleri ve süreçleri detaylıca inceleyebilmeleri için kullanılan e-defter bir e-dönüşüm uygulamasıdır. Dijitalleşme sürecinde sıklıkla faydalanılan bu sistem, öncelikle güvenlik alanında öne çıkar. Şirkette bulunan yalnızca belirli kişilerin erişimi olan bu sistem Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde bulunabilir. Web sayfası üzerinden indirilen e-defter uygulaması firmaların ihtiyaç duyduğu veya saklaması zorunlu olduğu depolama sistemidir. E-defter programının dikkat çeken bir diğer yönü de verilerin dijital ortamda kolaylıkla saklanabilmesidir. Çok sayıda belgenin resmi geçerliliğini koruyacak şekilde sanal bir ortamda saklanabilmesi işletmeler için ciddi bir tasarruf sağlar. Zaman kaybına yol açmayacak şekilde kolaylıkla kullanılabilen e-defter saklama programı Windows işletim sistemine sahip herhangi bir cihaza yüklenebilir. HTTP korumasına sahip olan portal, yükleyeceğiniz verilerde güvenlik açığı olmasını engeller. Son olarak, özel entegratör kullanımı sayesinde e-deftere kaydedilen verilerinize ileriki dönemlerde rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Verilerinizin herhangi bir siber saldırıya karşı korunması amacıyla ikinci bir nüshalarını barındırabilen özel entegratör hizmetleri bu alanda fazladan koruma da sağlayacaktır.

E-Defter Saklamak Zorunlu mudur?

E-defter uygulaması, sunduğu çeşitli avantajlar sayesinde pek çok işletmenin sıklıkla kullandığı bir sistemdir. Ancak bazı firmaların bu uygulamayı kullanma zorunluluğu da mevcuttur. E-defter saklama zorunluluğu bulunan firmaların listesi belirli zamanlarda güncellenmektedir. Bu sebeple en doğru ve güncel bilgi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi sitesinde bulunmaktadır. Ancak genel olarak e-defter kullanımı zorunlu olan firmalar kanunen e-fatura kullanımı da zorunlu kılınan işletmeler olarak görülebilir. E-fatura sistemine zorunlu geçişi yapılan firmaların e-defter portal programı üzerinden sisteme dahil olmaları gerekmektedir. Bunun dışında uygulamanın avantajlarından faydalanmak isteyen işletmelerin başvuru süreci sonrası e-defter kullanımı da mümkün olmaktadır.

E-Defter Nasıl Saklanır?

E-defter uygulaması oldukça rahat bir kullanım sunmasıyla dikkat çeker. Program bilgisayara indirildikten sonra yapılması gereken adımlar sistem tarafından belirtilmektedir. Böylelikle işletmeler ihtiyaçlarına uygun bir şekilde kullanım sağlayabilir. Program yüklendikten sonra ilk adım giriş yapmak olmaktadır. E-defter giriş sayfası geçtikten sonra gerekli belgelerin yüklemesi yapılabilir. Bu noktada manuel bir yükleme yapılabileceği gibi berat dosyaları otomatik olarak da GİB sistemine eklenebilir. Bunun için uygulamanın ana ekranındaki “Dosya Yolu Belirleme” butonu kullanılmaktadır. Bu seçenek seçildiğinde birden fazla dosya hızlı ve kolay bir şekilde GİB sisteminde yedeklenecektir. Ayrıca, fazladan güvenlik için belgelerin kopyalarının özel entegratör firma tarafından saklanması da tavsiye edilmektedir. Bu yolla gerekli tüm bilgilere hızlı ve kolay bir ulaşım mümkün kılınır. Ayrıca, herhangi bir siber saldırı durumunda özenle hazırlanan protokoller hassas verilerin sızdırılmasını engeller. Bu yönüyle de işletmelerin dikkatini çeken e-defter saklama GİB sisteminde en sık kullanılan e-dönüşüm araçlarından biri olmaktadır. Bu adımlar sonrasında şirket hakkında bilgilere güvenle ulaşabilmek için e-defter görüntüleyici aracı da kullanılabilmektedir. 2022 yılı itibariyle e-defter kullanım zorunluluğu hakkındaki son durum bilgisi için 2022 Yılında E-Defter Kullanım Zorunluluğu adlı blog yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

demo-attachment-1248-Mask-Group-48@2x

E-Dönüşüm Hizmetleri Nelerdir?

Teknolojinin gelişmesiyle pek çok resmi ve ticari süreç dijitalleşmeye başlamış durumda. Sanal ortamlarda yürütülen süreçlerin hızlı ve kolay olması çok sayıda işletmenin de dikkatini çekmekte. Verimliliği artırması sebebiyle küçük, orta ve büyük işletmeler tarafından giderek daha da sıklıkla tercih edilmekte. Bu noktada akıllara gelen “e-dönüşüm nedir?” sorusunun cevabı ise oldukça basit. İçerisinde pek çok farklı uygulama ve mali süreç barındıran modern dijitalleşme sürecine e-dönüşüm ismi verilmektedir. Firmaların güvenli ve rahat işlemler yapmasını sağlaması sebebiyle sıklıkla tavsiye edilmekte. Aynı zamanda resmi kurumlar tarafından kanunen mecburi tutulan bazı uygulamalar da e-dönüşüm hizmetleri arasında yer almakta.

E-Fatura ve E-Arşiv Fatura

Fatura, alım-satım sürecinde tarafların güvenliğini ve ürünlerin takibini sağlamak için kullanılan bir sistemdir. Geleneksel fatura süreçleri kağıt üzerinden işlediği için zahmetli olarak görülebilmektedir. Öte yandan dijital yollarla bu süreçlerin devam etmesi için e-fatura uygulamaları ortaya çıkmıştır. Hem sürdürülebilirlik hem de zaman kullanımı açısından büyük verim yaratan bu uygulamalar sayesinde firmaların yüksek miktarlarda tasarruf etmesi mümkün hale gelmiştir. E-dönüşüm uygulamaları arasında ilk sırada yer alan e-fatura, fatura kesme ve takibi noktasında sanal portalların kullanılabilmesini sağlar. Böylelikle hem güvenli hem de hızlı bir erişim söz konusu olur. Hassas bilgilerin yalnızca belirli kişiler tarafından ulaşılabilmesini sağlayan bu sistem hem uzun hem kısa vadede büyük avantajlar yaratmaktadır. Bazı koşullarda kanunen zorunlu hale getirilen e-fatura sistemi aynı zamanda resmi kurumların takibini de kolaylaştırmaktadır. Benzer fonksiyona sahip bir diğer e-dönüşüm hizmeti ise e-arşiv fatura olmaktadır. Fatura kopyalarının 10 yıl boyunca bulundurulması zorunluluğu için ortaya çıkmıştır. E-arşiv fatura sistemi sayesinde bu kopyalar dijital ortamlarda rahatlıkla bulundurulabilir. Böylelikle hem şirket sahipleri hem de resmi kurumların ulaşımı çok daha rahat ve hızlı bir hale gelir.

E-İrsaliye ve E-Defter

Serbest muhasebeci mali müşavir olmak isteyen kişilerin hukuk, işletme, muhasebe, bankacılık, iktisat, maliye, siyasal bilimler, kamu yönetimi bölümlerinden birinden mezun olması gerekir. Üniversitelerin ilgili bölümlerinde 4 yıllık eğitimini tamamlayan kişilerin 2 yıl boyunca muhasebe stajını yapması ve meslek sınavından yeterli not alması gerekir. Meslek sınavı tamamlandıktan sonra serbest muhasebeci mali müşavir ruhsatı alınarak çalışmaya başlanabilir. 

Serbest mali müşavir olma şartları detaylı olarak şu şekilde sıralanabilir: 

  • İlgili bölümlerde eğitim verilen fakülte ve yüksekokullardan mezun olmalıdır. 
  • Yabancı üniversitelerde eğitim alanların YÖK tarafından tasdik edilen kurumlarda en az lisans, diğer kurumlarda en az lisansüstü diplomaya sahip olması gerekir. 
  • Kişilerin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir yanında 2 sene çalışması beklenir. 
  • Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavından adayın geçer notu alması gerekir. Staj notu 100 üzerinden en az 60 puan olmayanlar sınava giremez. 
  • Türkiye kamu bankalarının müfettişleri ve vergi inceleme yetkisi alanlar, kamu kuruluşlarında ilgili şartlara uygun olarak 8 yıl öğretim üyesi/görevlisi olarak çalışanların sınav zorunluluğu yoktur. 

E-Mutabakat ve E-İmza

Dijital dönüşümün en yaygın kullanılan uygulamalarından biri de e-mutabakat olmaktadır. Diğer sistemler gibi bu da ticari akışın daha hızlı ve güvenli olmasını sağlamak amacıyla kurulmuştur. Mali süreçlerde tarafların birbiriyle yaptığı mutabakatların dijital ortamda uygulanabilmesini sağlar. Böylelikle taraflar arası rahat ve hızlı bir iletişim süreci işler. E-dönüşüm süreçleri arasında en sık görülen uygulamalardan biri olmasının bir sebebi de işletmelerin karşı taraf ile kolay bir şekilde bilgi akışı sağlayabilmeleridir. Benzer şekilde e-imza da e-dönüşüm süreci içerisinde son derece büyük öneme sahiptir. Pek çok belgenin dijital ortamda güvenle hazırlanabilmesini sağlayan e-imza, kişilerin kolayca kimlik doğrulaması yapmalarına olanak tanır. Başlıca sunulan bu hizmetlerin yanı sıra e-dönüşüm süreci birçok farklı sistemin kullanımını da mümkün kılar. Böylelikle işletmelerin en verimli, rahat ve hızlı şekilde mali süreçler yürütmelerini sağlar.

demo-attachment-547-Mask-Group-49@2x

E-İmza ile E-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dijitalleşen dünya alım-satım, vergi ve fatura kesme gibi mali işlemlerin de sanal yollarla çözülebilmesini mümkün hale getiriyor. Pek çok şahıs ve şirket, e-imza ve e-fatura gibi araçlardan pek çok farklı işlemde faydalanabiliyor. Vergi takibi ve alım-satım sürecini çok daha kolay hale getiren bu uygulamalara oldukça basit bir şekilde başvuru yapılabiliyor. Süreçlerin hızlı işlemesine olanak tanıyan bu araçlar aynı zamanda verimliliği de ciddi oranlarda artırıyor. Hem yurt içi hem yurt dışı satışlarda faydalanılabilmeleri sayesinde geniş bir alanda kolaylık sunuyorlar. İş yaşamından fiziksel zorunlulukları kaldırabilmeleri sebebiyle de pek çok farklı sektörden şirketin yararlanabilmesini de mümkün kılıyorlar. Bu uygulamaları kullanabilmek için belli gereksinimlerin karşılanması gerekiyor. Rahatlıkla tamamlanabilen süreçler sonrasında e-imza ile e-fatura başvurusu yapmak da şirket sahipleri için mümkün hale geliyor.

E-Fatura Başvurusu İçin Gerekenler

E-fatura hem fiziksel hem dijital alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin faydalanabileceği araçlar arasında yer alıyor. Fatura kesme süreçlerinin sanal bir ortamdan ilerletilebilmesini sağlıyor. Bu sebeple çok sayıda şirketin işleyişinde yüksek verim sağlayabiliyor. E-fatura başvurusu için belirli belgelerin hazırlanması gerekiyor. Bunlar, tüzel ve gerçek kişiler için farklı bir liste halinde karşımıza çıkıyor. Tüzel kişiler için ilk olarak “e-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi” belgesinin hazırlanıp imzalanması gerekiyor. Aynı şekilde “Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi” de yetkili kurumlara iletilmeli. Son olarak şirketin kuruluş sözleşmesini barındıran ticaret sicil gazetesinin noter tarafından onaylanmış bir nüshası ve imza sirküleri örneği ile e-fatura başvuru süreci tamamlanıyor. Gerçek kişiler içinse “e-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi” ve “Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi” formlarının hazırlanmış olması gerekiyor. Ayrıca, e-fatura müracaatı için imza sirküleri ve elektronik sertifika kullanılması durumunda elektronik sertifikaya sahip olunduğunu belirten yazılı beyan da bulunmalı.

E-İmza Kullanarak E-Fatura Başvurusu

E-fatura belirli bir ciroya sahip şirketler için bir zorunluluk olmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen bu sayı zaman içerisinde değişiklik göstermektedir. Bu yüzden şirketlerin resmi kaynakları takipte bulunması önerilir. Öte yandan, e-fatura kullanımının sunduğu kolaylıklar pek çok şirket için verimliliği ciddi oranlarda artırabilmektedir. E-fatura başvurusu GİB portalı üzerinden yapılmaktadır. Dijital ortamlardan ilerleyen bir süreç olması sayesinde uzun ve zorlu fiziksel bir başvuru yapılması gerekmez. Bunun için portala giriş yapılması ve gerekli formların doldurulması yeterlidir. Kullanıcıyı yönlendiren sistem sayesinde rahat ve hızlı bir şekilde başvuru yapılabilir. E-fatura başvuru portalı aynı zaman e-imza kullanımını da algılamaktadır. Böylelikle halihazırda kullanımda olan bir e-imza uygulaması bulunduruyorsanız sistem bunu otomatik olarak görecektir. Bu uygulama sayesinde başvuru yapan kişinin güvenliği de garanti altına alınmaktadır.

Başvuru Sonrası

E-imza kullanarak e-fatura başvurusu yaptıktan genellikle 3-4 gün sonra süreç sonuçlanır. Sonuçlarla ilgili başvuru sahibine gerekli bilgiler iletilir. Aynı zamanda e-fatura başvurusu sorgulama ekranından da müracaat sonuçları görüntülenebilir. Kısa sürede sonuçlanan bu süreç sayesinde işletmeler dijital ortamda işlem yapmanın kolaylığına ulaşabilir. Alım ve satım taraflarının güvenle işlem yapabilmesini sağlayan bu uygulamalar ticaret ağının merkezi bir sisteme bağlı olmasını mümkün kılar. Böylelikle iki taraf için de sağlıklı ve şeffaf bir ortam oluşur. E-imza kullanımı sayesinde de şirketler adına aksiyonlarda bulunan kişilerin kimlikleri garanti altına alınır. Her kullanıcıya özel olan e-imza, fatura kesme gibi süreçlerde kullanılan bilgilerin gizli kalmasına ve hassas verilerin saklanabilmesine de olanak tanır.

demo-attachment-1245-Mask-Group-43@2x

Şahıs Şirketi Sahipleri E-Fatura Kullanabilir mi?

Dijitalleşen ticaret süreçleri sanal ortamlarda farklı zorunluluklar yaratmakta. Kişilerin ve şahısların güvenli bir şekilde işlem yapabilmesi için kullanılan çeşitli araçlar da bunlardan bazıları. Resmi kurumlar tarafından takip amaçlı olarak talep edilen fatura gibi gereklilikler de dijital ortamlara taşınmakta. Ancak fiziksel etkileşimin yetersiz kaldığı bu durumlarda internet üzerinde gerekli süreçlerin yürümesini sağlayan e-fatura kullanımı giderek yaygınlaşmakta. E-fatura kullanımı, internet üzerinden alım-satım işlemleri sonrası için bir zorunluluktur. Bu süreç herhangi bir fiziksel müdahale gerektirmez. Böylelikle geleneksel yollardan çok daha hızlı ilerler. Aynı şekilde güvenli olması da günümüzde pek çok kişi tarafından sıklıkla tercih edilmesinin sebepleri arasında yer alır. Verimliliği ciddi oranlarda artıran e-fatura kesmek için bazı gereklilikler mevcuttur.

E-Fatura Nedir?

E-fatura, dijital ortamda yapılan alım-satım işlerinde kesilen fatura biçimidir. Tamamen sanal olması sayesinde son derece kolay ve hızlı bir şekilde oluşturulabilir. Aynı şekilde, güvenlik sağlanması açısından da öne çıkar. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulmuş olan e-fatura portalı sayesinde kişiler ve şirketler kendi işlemleri ile ilgili faturalara kolaylıkla ulaşabilir. Rahat bir kullanım sunan bu yöntem, pek çok farklı işlev sunar. E-fatura iptal süreçleri gibi resmi onay gerektiren işlemlerin de bu portaldan yapılması mümkündür. Dijital bir ortam üzerinden otomatik olarak yürütülen bu işlemler hızlı bir şekilde sonuçlanabilir. E-fatura kullanımı hasılatı dört milyon TL’nin üzerinde olan şirketler için bir zorunluluktur. Bunun temel amacı gelir-gider sürecinin şeffaf ve doğru bir şekilde takibinin resmi kuruluşlarca sağlanabilmesidir. Öte yandan e-fatura başvurusu yapmak isteyen her şirket için benzer hizmetler sunulmaktadır.

E-Faturadan Kimler Faydalanabilir?

E-fatura kullanımı pek çok alanda takip ve işlem kolaylığı sağlamaktadır. Şirketlerin hem kendi süreçlerine hakim olmaları hem de belirli kamu kuruluşlarının belirlediği gereklilikleri yerine getirmeleri için son derece etkili ve kolay bir yoldur. Hasılatı belli bir sayının üstünde olan şirketlerin e-fatura uygulamalarını kullanması zorunludur. Bu zorunluluk sınırı belli sürelerde değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebeple resmi kaynakların takip edilmesi büyük önem taşır. Öte yandan, sanal ortamda fatura kesme kolaylığından faydalanmak isteyen firmalar da bu konuda başvuru yapabilir. Bunun için gerekli adımların atılması yeterlidir. Sonrasında e-fatura sorgulama ekranlarından ihtiyaç duyulan bilgiler edinilebilir.

Şahıs Şirketi Sahipleri Faydalanabilir mi?

Dijital dönüşümün kolaylıklarından faydalanmak isteyen şahıs şirketleri de e-fatura uygulamalarını kullanabilir. Bu noktada önemli olan şahıs şirketinin resmi gereklilikleri yerine getirmesidir. Resmi kurumlarca açıklanan şartlar şahıs şirketi özellikleri ile sağlandığı takdirde uygun bir ücret karşılığı e-fatura kullanımına geçilebilir. Böylelikle e-imza veya e-mühür gibi özelliklerden de faydalanabilen firma, daha verimli bir çalışma prensibine geçebilir. Gereken iş gücünü azaltması da şahıs şirketlerinin e-fatura sürecine geçmesinde oldukça önemli bir fırsattır. Kişilerin mali ve resmi süreçleri fiziksel olarak yürütme zorunluluğu bu şekilde ortadan kalkar. Dolaylı olarak maliyeti düşüren bu uygulama sayesinde gerekli kayıtlar da elektronik olarak alınabilir. Önceki dönemlere ait fatura ve işlem detayları bu yolla güvenle saklanabilmektedir. Benzer şekilde, şahıs şirketi giderleri de bu şekilde izlenerek gelecek aksiyonların alınması mümkün olabilir. Sonuç olarak şahıs şirketlerinin belirli bir ciro üzerinde geliri olması durumunda e-fatura uygulamasına dahil olması bir zorunluluktur. Ancak bu sınırın altında yer alan şirketlerin de kendi istekleriyle e-fatura kullanımı için başvurması mümkündür.

demo-attachment-1086-inspired-woman-NEARSKQ@2x

E-Mutabakat ve Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Mutabakat, karşılıklı olarak uzlaşma ve anlaşma sağlamak iken muhasebe ve vergi alanında kullanılan mutabakata iki tarafın karşılıklı olarak alacak verecek durumlarını teyit etmesi durumudur. Şirketler arası mutabakat iç denetim açısından oldukça önemlidir. Mutabakatın düzenli tutulması şirketin alacak-verecek durumunu göstermekle birlikte gelişen teknolojinin beraberinde e-mutabakat ile alacak verecek tablosu tek tıkla oluşturulma imkânına sahiptir. Mutabakatların üç ila dört ay arasında yaptığı düzenli cari kontrol e-mutabakat üzerinden denetlenebilme imkanı sunar. Firmaların düzenli olarak hesapların birbiriyle denk olma durumunun kolay takibini sağlayan uygulama e-mutabakattır. E-mutabakat üzerinde elektronik ortam kolaylığında tarafların bilgileri güncel tutulur ve e-mutabakat kullanıcılarına sürekli bir takip imkanı sağlar. “E-Mutabakat nedir?” sorusundan öncelikli olarak BA ve BS mutabakatları kavramını bilmek gerekmektedir. Taraflar arasında BA yani bildirim alacak BS yani bildirim satacak anlamına gelir.

E-Mutabakat Nasıl Yapılır?

Taraflardan birinin karşı tarafa bir ürün tesliminde veya hizmette bulunmuş olduğu durumlarda kullanılır. Taraflardan alıcı olan BA formunu, taraflardan verici olan BS formunu vergi dairesine tebliğ etmelidir. İki tarafında hizmet veya ürün konusunda verdiği beyanı karşılaştıran vergi dairesi BA ve BS formları arasındaki tutarlılığı kontrol eder. BA ve BS işlemlerini gerçekleştirmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sayfasından Beyanname Düzenleme Programı indirilerek mutabakatların kayıtları doldurulup sürekli bir şekilde güncellenmelidir. E-mutabakat ise verilerin Excel tablosunda toplandığı BA ve BS mutabakatından daha pratik ve güvenilir bir sisteme bağlıdır. E-Mutabakat portal şirketlerin mutabakatlar arası evrak işlerini pratikleştirmesinde yardımcı olan elektronik ortam uygulamasıdır. E-Mutabakat kullanımı iş gücünün azalmasını sağlamakla beraber güvenilir sistemi ile taraflar arasında zamandan tasarruf da ettirir.

E-Mutabakat Kaydı

E-Mutabakat kaydı oluşturmak için öncelikle anlaşmalı olduğunuz e-mutabakat şirketinizde kullanıcı profili oluşturduktan sonra eğer bilgileri Excel dosyasında kayıtlı ise mutabakat olduğunuz tarafların bilgilerini kolaylıkla e-mutabakat çevrimiçi kullanıcı bilgilerinize ekleyebilirsiniz. Anlaşmalı olduğunuz tarafların bilgilerini e-mutabakat üyeliğinize bir kere eklemeniz yeterlidir tekrar tekrar bilgi girişi yapmanız gerekmeyerek e-mutabakat kullanımı size avantaj sağlar. E-mutabakat bilgilerini doldururken mutabakat halinde bulunduğunuz firmanın iletişim bilgilerini doldurmanız sayesinde mutabakatları istediğiniz zaman taraflara faks veya e-posta yolu ile iletebilir posta üzerinden karşı tarafın olumlu veya olumsuz dönüşünü kolayca alabilirsiniz. Onaylanmış, onaylanmamış veya cevap gelmemiş mutabakatlarınızın takibini sistem üzerinden kolayca yaparak taraflar dosya ve evrak karışıklığından avantaj elde etmiş olunur. Ayrıca cari bakiye sorgulaması yapabilme imkânı sağlar. Şirketlerin taraflara sağladığı e-mutabakat kolaylığı hakkında hizmet almak için e-mutabakat fiyat bilgisine ulaşabilir ve kolayca hizmet almaya başlayabilirsiniz.

E-Mutabakat Avantajları

E-mutabakat kullanımı bildirim alışı ve bildirim verişi hızı ve kolay cari hesaplama imkanı sunması sebebiyle zaman, iş gücü, pratiklik, bilgiye hızlı ulaşım gücü sürdürülebilirlik ve tasarruf konusunda kullanıcılarına avantaj sağlamaktadır. E-mutabakat hizmetlerine ulaşım kolaylığı anlaşmalı olduğunuz şirket üzerinden e-mutabakat giriş seçeneğiyle tek tıkla mutabakat bilgilerinize erişim kolaylığı sağlar. Kullandığınız e-mutabakat platformu ile elle hesaplamada karşınıza çıkabilecek hesaplama hatalarını en aza indirgeyerek hatasız e-fatura mutabakat işleminde hesap açıklarının bulunması durumunda SMS yoluyla tarafı bilgilendirme özelliği taşır. Düzenli alacak verecek kontrolü sayesinde problemli mutabakat tarafını belirleme kolaylığı sunan e-mutabakat sistemi detaylı firma geçmişine ulaşmanızı sağlayarak arşiv görevi görür.

demo-attachment-1248-Mask-Group-48@2x

E-irsaliyeye Kimler Başvurmalıdır?

E-irsaliye, irsaliyenin çevrimiçi platforma geçmiş halidir. E-dönüşüm amacıyla kâğıt tasarrufu sağlanması bakımından e-irsaliye sistemine geçilmiştir. Peki e-irsaliye nedir? İrsaliye, sevk irsaliyesi ve faturanın birlikte düzenlenmesini sağlayan bir e-dönüşüm uygulamasıdır. E-irsaliye üzerinde firma ve alıcının hem sevk hem fatura bilgileri yer alır. E-irsaliye, Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı olarak yürütülür. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından denetimli ve kolay takip için düzenlenen e-irsaliye yalnızca Gelir İdaresi Başkanlığı’na kayıtlı firma ve şirketler tarafından kullanılabilir. E-irsaliye alıcıya gönderim esnasında araç ve şoför bilgileri de dâhil olarak kare kod biçiminde sürücüye teslim edilir. Yol kontrolleri esnasında taşıdığı ürün bilgisini kare kod sayesinde sürücü yol denetiminde ibrazda bulunabilir. İrsaliye iki şirket arasından teslim alan tarafa iletilir, e-irsaliyenin taşınan araç içerisinde kâğıt fotokopisinin bulunması gerekmektedir. Fatura ve sevk bilgileri haricinde e-irsaliye üzerinde aracın plakası ve sürücü bilgisi kayıtlıdır.

E-İrsaliye İptali Nasıl Olur?

Teslim alan taraf Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden teslim aldığına dair ret ve kabul işlemlerini gerçekleştirebilir. E-irsaliye iptali alıcının teslim aldıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden kullanabildiği yasal bir haktır. Her bir irsaliye için sadece tek cevap kabul edilir. Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı olan şirket veya firma teslim aldığı ürünün kısmi iade, iade veya farklı sebeplerle satıcı firmaya iletebilir. E-irsaliyenin teslim alındıktan sonra kabul süresi 7 gündür. 7 gün içerisinde alıcının ret veya kabul dönüşü yapmaması otomatik olarak alıcının kabul yanıtı kaydedilir. Alıcının e-irsaliye için ret verebilmesi teslimatın yola çıkması durumunda başlar. Teslimatın alıcı tarafına yola çıkmadığı durumlarda e-irsaliye reddedilemez. E-irsaliye sadece alıcı tarafından iptal edilebilir. Gönderici tarafından e-irsaliye reddedilemez, eksik veya hatalı ürün gönderiminin fark edilmesi üzerine satıcı teslim alacak olan firmanın ret cevabını vermesini talep edebilir.

E-İrsaliye Sahibi Olması Gerekenler

E-irsaliye düzenlenmeleri zaman içerisinde çeşitli değişiklikler gösterebilir. E-irsaliye zorunluluğu olan şirket ve kuruluşlar 2022 e-irsaliye şartlarına Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi sitesinden “E-İrsaliye Hakkında” kısmından ulaşabilir. Bireysel sermaye sahibi olup e-irsaliye sahibi olmak isteyen şirket ve firmalar da aynı alandan gerekli bilgilere ulaşabilir. Çevrimiçi fatura sistemine kayıtlı kurum ve kuruluşlar e-irsaliyeye sahip olma zorunluluğu taşırlar. E-irsaliye zorunluluğu 2021 senesinde 25 milyon TL ciro haddindeyken 2022 yılı itibariyle 10 milyon TL’ye çekilmiştir. Bireysel veya sermaye sahibi olanlar içinse isteğe bağlı e-irsaliyeye geçiş imkânı bulunmakla beraber e-fatura sistemine sahip kurum ve kuruluşların e-irsaliyeye geçiş zorunluluğu için son tarih 1 Temmuz 2022’dir.

E-İrsaliye Kullanıcısı Nasıl Olunur?

E-irsaliye sorgulama ve başvurma işlemlerinin tümü Geli İdaresi Başkanlığının e-irsaliye portalı üzerinden yapılmaktadır. Kısaca GiB tarafından hizmete sunulan uygulama, firma ve şirketlerin birbirleriyle sevk ve fatura alışverişlerinin tek denetim altında toplanmasını mümkün kılar. E-irsaliyeye 2022 düzenlemesi sonrası e fatura sahiplerinin, ciro haddinin 10 milyon TL’yi geçen kuruluşların ve bireysel sermaye sahiplerinin irsaliye sahibi olması için e-irsaliye başvurularını bu resmi kanaldan yapmaları gerekmektedir. Başvurularını yapan şirket ve firmalar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sayfasında araçlar bölümünden e-irsaliye kısmında bulunan Kayıtlı Kullanıcıların Listesinden e-irsaliye sorgulama yapabilirler. E-irsaliye sorgulama T.C. kimlik numarası ile kolayca yapılabilmektedir. E-irsaliye başvuru sonucu kabulü güncellenen Kayıtlı Kullanıcılar Listesinde T.C. kimlik numarasıyla sorgulama sonucu gözükür. Sonuç olarak dijital dönüşüm sürecinde verimliliği ve tasarrufu artırmak isteyen işletmelerin tercih edebileceği bu uygulama hem uzun hem kısa vadede ciddi avantajlar sunmasıyla dikkat çekmektedir.

demo-attachment-1086-inspired-woman-NEARSKQ@2x

E-İmza ile E-Mühür Arasındaki Fark Nedir?

Giderek gelişen teknoloji, ticaretin tamamen sanal ortamlara taşınması noktasına doğru evirilmeye başladı. Haliyle fiziki mali süreçler doğal olarak yetersiz bir hal aldı. Bu noktada öne çıkan dijital ürünler çok daha verimli süreçler sunmaya başladı. E-imza ve e-mühür teknolojileri de günümüzde sıklıkla kullanılan araçlar arasında yer alıyor. İnternetin yaygınlaşması ile her türlü işletmenin bu araçları kullanabilmesi de mümkün hale geldi. Böylelikle mali süreçlerin eskisinden çok daha hızlı bir şekilde çözüme ulaşabilmesi de sağlanabiliyor. Bireyler hem kendi adlarına hem de şirket adlarına yaptığı aksiyonlarda bu araçları kullanabiliyor. Bürokratik süreçleri kısaltmalarıyla dikkat çeken e-imza ve e-mühür dijital dönüşüme uğrayan pek çok kurum için en temel gereklilikler arasında yer alır. Peki e-imza ve e-mühür nedir?

Mali Mühür Nedir?

E-mühür, işletmelerin en sık kullandığı araçlardan biri olarak görülür. Pek çok mali işlemde kullanılan bu araç bir imza işlevi görür. E-mühür, şirketlerin kendilerine ait özgün kaşelerinin dijital ortama aktarılmış bir versiyonudur. Sanal ortamda firmanın kendi kurumsal kimliğini yansıtan, resmi belgelerde kullanılan kaşe olarak da görülebilir. Benzer şekilde, internet üzerinden yapılan alım-satım işlemlerinde de kullanılabilir. Yalnızca işletmeye özgü olan e-mühür, resmi evrak işlemlerinin doğru ve güvenli bir süreçte ilerlemesi için gerekli araçlardan biridir. Dijital dönüşümü hedefleyen firmaların e-mühür kurulumu konusunda profesyonel yardım almaları önerilir. Gerekli belgelerin hazırlanması ve şartların karşılanması sonucu başlatılacak olan e-mühür başvuru süreci sonrasında rahatlıkla elde edilebilir. Aynı zamanda mali mühür olarak da bilinen bu araç, e-fatura kullanımında bir gerekliliktir. Bu sebeple internet üzerinden alım-satım yapan ve faturalandırma sürecini de dijital olarak tamamlamayı hedefleyen her türlü şirket için son derece önemlidir. Mali mühür ücreti yıllara göre değişiklik göstermektedir. Fiyatların değişmesi durumu söz konusu olabildiği için doğru bilgi kaynağı resmi kaynaklar olmaktadır.

E-İmza Nedir?

E-imza da benzer şekilde dijital ortamda kullanılan bir kimlik doğrulama aracıdır. Kişinin mali işlemler süresince gerekli belgelerde kullanabileceği bir imza olma niteliği taşır. E-imza uygulaması e-fatura kullanarak internet üzerinden işlem yapmak isteyen kullanıcılar için gereklidir. Tıpkı e-mühür gibi dijital ortamlarda kullanılmak üzere oluşturulmuştur. Mali süreçlerin çok daha hızlı ve güvenli bir şekilde ilerletilmesi için hayati önem taşır. Aynı şekilde, “e-imza nasıl alınır?” sorusunun cevabı da en güvenilir kaynaklar olarak resmi kanalları işaret etmektedir. E-imza almak için gerekli belgelerin toplanması ve resmi kurumlar tarafından belirlenmiş olan kanallara başvurulması gerekmektedir.

E-İmza E-Mühür Yerine Kullanılabilir mi?

E-imza e-mühür arasındaki en büyük fark birinin kişiye özel, diğerinin şirket adına oluşturulmuş olmasıdır. E-imza kurulum süreci sonrasında birey, resmi evraklarda bu aracı kullanma hakkına sahip olur. Dijital ortamlarda hızlı ve güvenli bir şekilde işlem yapabilmesi de bu şekilde mümkün kılınır. Benzer şekilde, şirket adına alınması gereken aksiyonlarda da e-mühür kullanımı gereklidir. Bir kaşe yerine geçen e-mühür, birey adına değil, şirketi temsil edecek şekilde kullanılır. Bu sebeple bu iki konseptin birbiriyle karşılaştırılmaması gereklidir. Sonuç olarak e-imza E-devlet, e-reçete gibi bireyi ilgilendiren konularda kullanılmak üzere tasarlanmış bir uygulamadır. Şirket adına belli kanallarda aksiyon alınması e-imza ile mümkün olmamaktadır. Öte yandan e-mühür, firmanın kurumsal kimliğini yansıtmaktadır. E-fatura süreçleri başta olmak üzere çeşitli dijital dönüşüm uygulamalarında kullanılan bu araç, belirli sertifikalara sahip olma zorunluluğu taşır. Böylelikle ticaret başta olmak üzere pek çok mali konuda güvenli bir süreç işlenir.