demo-attachment-1240-Mask-Group-47@2x

Gelir-Gider Bilançosu Nasıl Oluşturulur?

Bir firmanın belirli bir zaman aralığındaki gelir ve giderlerini listelediği, saklayabildiği ve görüntüleyebildiği tabloya gelir-gider bilançosu denir. Bu tabloda, firmanın elde ettiği gelirler ve harcadıkları görünür. Bu sayede, firmalar ne kadar kâr ettiklerini veya ne kadar zararlarının olduğunu inceleyebilirler.

Gelir Gider Tablosu Nasıl Hazırlanır?

Gelir-Gider Bilançosu, mali tablolar kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır. Tablo hazırlanırken, asıl eylemlerden sağlanan gelirler ile sürekli olan diğer normal eylemlerden sağlanan gelirler ayrı ayrı gösterilmelidir. Ayrıca, asıl eylemler için harcanan giderler ve sürekli olan diğer normal eylemlerin giderlerine ek olarak olağandışı gider harcamaları da birbirinden ayrı olarak gösterilir.

Gelir Gider Tablosunda Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?

Net Satı Bilgileri, Brüt Satış Bilgileri, Satışlara Ait İndirimler, Maliyet Bilgisi, Faaliyetlere Ait Giderler, Faaliyetlerden Elde Edilen Kâr veya Zarar Bilgileri, Diğer Faaliyetlere Ait Olağan Gelirler, Diğer Faaliyetlere Ait Olağan Giderler, Olağan Kârlar ya da Olağan Zararlar, Olağandışı Gelir Bilgileri, Olağandışı Gider Bilgileri, Finansmana Ait Giderler, Dönemsel Kârlar ve de Zararlar ve son olarak Vergi Ödemeleri, gelir-gider tablosunda bulunması gerekli olan bilgilerdir.

Gelir Gider Tablosu Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Öncelikle, gerçekleşmemiş satışlar, gelir ve kârlar, gerçekleşmiş gibi veya gerçekleşenler gerçek tutarından fazla veya az gösterilmemeli. Belli bir dönem veya dönemlerin gerçeğe uygun faaliyet sonuçlarını göstermek için, dönem veya dönemlerin başında ve sonunda doğru hesap işlemleri yapılmalıdır. Ayrıca, belli bir dönemin satışları ve gelirleri bunları elde etmek için yapılan satışların maliyeti ve giderleri ile karşılaştırılmalıdır. Belli bir dönem veya dönemlerin başlarında ve sonlarında maliyet ve giderleri gerçeğe uygun olarak gösterebilmek için stoklarda, alacak ve borçlarda doğru hesap kesimi işlemleri yapılmalıdır. Ek olarak, maddi ve maddi olmayan, duran varlıklar ile özel tükenmeye tabi varlıklar için uygun amortisman ve tükenme payı ayrılmalıdır. Maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ile özel tükenmeye tabi varlıklar için uygun amortisman ve tükenme payı ayrılmalıdır. Öte yandan, maliyetler: maddi duran varlıklar, stoklar, onarım ve bakım ve diğer gider grupları arasında uygun bir şekilde dağıtılmalıdır. Bunlardan direkt olanları doğrudan doğruya, birden fazla faaliyeti ilgilendirenleri zaman ve kullanma faktörü dikkate alınarak tahakkuk ettirilip, dağıtılmalıdır. Bunların yanı sıra, arızi ve olağanüstü niteliğe sahip kâr ve zararlar meydana geldikleri dönemde tahakkuk ettirilmeli, fakat normal faaliyet sonuçlarından ayrı olarak gösterilmelidir. Ek olarak, bütün kâr ve zararlardan, önceki dönemlerin mali tablolarında düzeltme yapılmasını gerektirecek büyüklük ve niteliktekiler dışında kalanlar, dönemin gelir tablosunda gösterilmelidir. Karşılıklar, işletmenin kârını keyfi bir şekilde azaltmak veya bir döneme ait kârı diğer döneme aktarmak amacıyla kullanılmamalıdır. Dönem sonuçlarının tespiti ile ilgili olarak uygulana gelen değerleme esasları ve maliyet yöntemlerinde bir değişiklik yapıldığı takdirde, bu değişikliğin etkileri açıkça belirtilmelidir. Bilanço tarihinde var olan ve sonucu belirsiz bir veya birkaç olayın gelecekte ortaya çıkıp çıkmamasına bağlı durumları ifade eden, şarta bağlı olaylardan kaynaklanan, makul bir şekilde gerçeğe yakın olarak tahmin edilebilen gider ve zararlar, tahakkuk ettirilerek gelir tablosuna yansıtılır. Şarta bağlı gelir ve kârlar için ise gerçekleşme ihtimali yüksek de olsa herhangi bir tahakkuk işlemi yapılmaz; dipnotlarda açıklama yapılır.

demo-attachment-1245-Mask-Group-43@2x

Vergi Dilimi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Vergi, kamu hizmetlerinin devamlılığını sağlayan en önemli kaynaklardan bir tanesidir. Ödenecek vergi oranları devlet tarafından belirlenir ve yine devlet kurumlarınca tahsil edilir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tahsil edilen yedi farklı vergi türü mevcuttur. Bunlar;

  • Gelir Vergisi
  • Kurumlar Vergisi
  • Damga Vergisi
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi
  • Özel Tüketim Vergisi
  • Emlak Vergisi
  • Katma Değer Vergisi

Vergi Dilimi Nedir?

Gelir vergisi, bir çalışanın kazandığı gelirden tahsil edilen vergi türüdür. Gelir elde eden herkes, gelirinin bir bölümünü devlete vergi olarak ödemek zorundadır. Kişilerin ne kadar gelir vergisi ödeyeceği kesin değildir. Vergi dilimi, gelir vergisi oranına verilen isimdir ve kişiler vergi dilimlerine göre ödeme yaparlar. Gelir değişiklikleri gerçekleştiğinden dolayı, her yıl vergi dilimleri değişir.

Vergi Dilimleri Nelerdir?

Ücretli vergi dilimleri ve ücret dışı vergi dilimleri olmak üzere iki farklı vergi dilimi kategorisi mevcuttur. Ücretli vergi dilimleri, kişinin çalışma karşılığında aldığı maaştan kesilecek vergiyi betimler. Ücret dışı vergi dilimleri ise, kişinin aldığı maaş dışında elde ettiği gelirlerden kesilecek vergidir.

Ücretli Vergi Dilimleri Nelerdir?

Kişilerin yıllık maaşlarına %15 ile %40 oranları arasında değişen 5 farklı vergi dilimi bulunur. Bunlar, kişinin elde ettiği yıllık gelire göre belirlenir.

32 Bin Türk Lirası’na kadar yıllık gelir elde eden kişilerin vergi dilimleri %15,

70 Bin Türk Lirası’na kadar yıllık gelir elde eden kişilerin, 32 Bin Türk Lirası için 4.800 Türk Lirası, geri kalan gelirin vergi dilimi %20,

250 Bin Türk Lirası’na kadar yıllık gelir elde eden kişilerin, 70 Bin Türk Lirası için 12.400 Türk Lirası, geri kalan gelirin vergi dilimi %27,

880 Bin Türk Lirası’na kadar yıllık gelir elde eden kişilerin, 250 Bin Türk Lirası için 61.000 Türk Lirası, geri kalan gelirin vergi dilimi %35,

880 Bin Türk Lirası’ndan fazla yıllık gelir elde eden kişilerin, 880 bin Türk Lirası için 281.500 Türk Lirası, geri kalan gelirin vergi dilimi ise %40’dır.

Ücret Dışı Vergi Dilimleri Nelerdir?

Kişilerin yıllık maaş dışı gelirlerine göre %15 ile %40 oranları arasında değişen 5 farklı vergi dilimi bulunur. Bunlar, kişinin elde ettiği yıllık gelire göre belirlenir.

32 Bin Türk Lirası’na kadar yıllık gelir elde eden kişilerin vergi dilimleri %15,

70 Bin Türk Lirası’na kadar yıllık gelir elde eden kişilerin, 32 Bin Türk Lirası için 4.800 Türk Lirası, geri kalan gelirin vergi dilimi %20,

250 Bin Türk Lirası’na kadar yıllık gelir elde eden kişilerin, 70 Bin Türk Lirası için 12.400 Türk Lirası, geri kalan gelirin vergi dilimi %27,

880 Bin Türk Lirası’na kadar yıllık gelir elde eden kişilerin, 250 Bin Türk Lirası için 61.000 Türk Lirası, geri kalan gelirin vergi dilimi %35,

880 Bin Türk Lirası’ndan fazla yıllık gelir elde eden kişilerin, 880 bin Türk Lirası için 281.500 Türk Lirası, geri kalan gelirin vergi dilimi ise %40’dır.

Gelir Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Bahsedildiği gibi vergiler devlet kurumları tarafından tahsil edilen ücretlerdir. Kişi, mükellef olduğu vergi ücretlerini, ikametgahının bağlı olduğu vergi dairesine, iş yerinin bağlı olduğu vergi dairesine ve bankalara yatırabilir.

İki farklı gelir usulü bulunur ve gelir vergisi iki taksit şeklinde ödenir. Eğer kişiler gelirlerini basit usuldeki ticari kazançlardan elde ediyorsa şubat ayının sonuna kadar ilk taksiti, haziran ayının sonuna kadar da ikinci taksiti ödemek zorundadır. Şayet, kişiler gelirlerini basit usuldeki ticari kazançlardan oluşmayan usullerden elde ediyorsa, ilk taksitlerini mart ayının sonuna kadar, ikinci taksitlerini ise temmuz ayının sonuna kadar ödemelidir.

demo-attachment-1075-Mask-Group-45@2x

E-Fatura Mükellefine E-Arşiv Fatura Kesilebilir mi?

E-Fatura Nedir?

E-fatura, elektronik ortamda oluşturulan ve alıcıya gönderilen fatura türüdür. E-fatura türleri sayesinde faturanın bastırma ve kargolama maaliyetlerinden tasarruf etmiş olunur. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen e-fatura, Vergi Usul Kanunu’nca belirlenen esaslara göre hazırlanır. E-fatura kullanılacaksa, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Portal’ını kullanabilir ya da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilen entegratör kuruluşlardan hizmet alınılabilir. E-Fatura uygulamasına geçmek için öncelikle, Kamu Sertifikasyon Merkezine başvurulmalı sonrasında ise mali mührün temin edilmesi gerekir. Eğer söz konusu bir şahıs firmasıysa, e-imza almak E-Fatura uygulamasına geçiş yapabilmeniz için yeterlidir. 509 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen işletmeler e-Fatura sistemine geçiş yapmak zorundadır. Eğer söz konusu şirket, bu şirketler arasında değilse bile, sisteme başvuru yapma ve e-fatura kullanma şansı hala mevcuttur.

E-Arşiv Fatura Nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen kriterlere uygun olarak düzenlenen faturaların elektronik ortama taşınması, raporlanması ve muhafaza edilmesidir. Faturanın göndericiden alıcıya güvenli bir şekilde ulaşması için oluşturulan sistemi kullanabilmek için öncelikle e-fatura sistemini kullanabiliyor olmak gerekir. E-fatura sistemini kullanan şirketler, e-arşiv fatura sistemiyle de müşterilerine faturalarını iletebilirler. E-arşiv fatura, e-fatura sistemine dahil olmayan kurumlar ve kişiler arasındaki kâğıt faturanın elektronik ortama taşınmasıdır. Sistemi Gelir İdaresi Başkanlığı belirler.

E-Fatura ve E-Arşiv Fatura arasındaki Fark Nedir?

E-Fatura, e-fatura sistemini kullanmak zorunda olan veya kullanan kişiler veya şirketler arasında birbirlerine gönderilen bir fatura türüyken, e-arşiv fatura, e-fatura sistemini kullanmak zorunda olmayan ya da kullanmayan kişilere gönderilen belgedir. E-arşiv faturalar Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından günlük ve toplu olarak incelenirken, e-faturalar alıcıya ulaşmadan önce Gelir İdaresi Başkanlığı’na gider. Ayrıca, E-Fatura sistemine geçiş yapan şirketler kâğıt fatura kullanamıyorken, e-arşiv fatura hem kağıt hem de elektronik olarak iletilebilir.

E-Fatura Mükellefine E-Arşiv Fatura gönderilebilir mi?

E-fatura, zaten e-fatura mükellefleri arasında kullanılan bir faturalama yöntemidir. E-arşiv fatura, e-fatura mükellefi olmayan kişilere gönderilen bir belge türüdür. E-Arşiv, E-fatura mükellefi bir alıcıya gönderilirse fatura geçersiz sayılır. Bu durumda, e-arşiv fatura iptal edilerek yeni bir e-fatura gönderilmelidir. Bu hatanın düzelmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı işletmelere 7 günlük bir süre verir. Bu süre içerisinde düzeltilmez ise, cezai işlem uygulanabilir.

demo-attachment-1075-Mask-Group-45@2x

E-Defter Beyan Sistemi Nedir?

E-Defter Beyan Sistemi Nedir?

Defter Beyan Sistemi, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen ve kullanıcıların hizmetine sunulan bir sistemdir. Bu sistemde, serbest meslek erbapları, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ve basit usule tabi olan mükellefler kayıtlarını bulundurabilirler. Ayrıca, defter tutmak zorunda olan mükellefler, defterlerini kayıtlarından oluşturabilir, saklayabilir ve ibraz edebilir. Ek olarak, Vergi beyannamelerini, bildirimlerini ve dilekçelerini elektronik ortamda iletebilirler.

Defter Beyan Sistemini Kullanması Gereken Mükellefler Kimlerdir?

01.01.2018 tarihinden itibaren, serbest meslekle uğraşan kişilerin ve basit usule tabi olan kişilerin defter beyan sistemini kullanması hususunda zorunluluk getirilmiştir. Diğer mükellefler ise 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yine bu sistemi kullanmak zorundadır.

Defter Beyan Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Bu sistemi kullanan kişilerin kırtasiye masrafları azalır. Bu kişiler, bir muhasebe programına ihtiyaç duymaz ve internet erişimlerinin olduğu her yerden ticaret ve vergi işlemlerini kayıt edebilirler. Ayrıca, defter tasdiki, defter muhafazası maaliyetleri ve diğer bürokratik işlemler azaltılır. Ek olarak bu sistem ile kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilebiliyor ve vergiye gönüllü uyum sağlanıyor.

Defter Beyan Sisteminde Yapılabilecek İşlemler Nelerdir?

Defter Beyan Sistemi ile mükellefler, beyanname oluşturabilir, görüntüleyebilir, onaylayabilir, kayıt altına alabilir ve gönderebilirler. Ayrıca, mükellefler yine elektronik belgeler düzenleyebilir, görüntüleyebilir ve kayı altına alabilirler. Ek olarak, her türden vergi ve ticari işlem kayıt altına alınabilir.

Defter Beyan Sistemi ile Tutulabilen Defterler Nelerdir?

Kişiler bu sistem üzerinden, Bitim İşleri Defteri, Envanter Defteri, Amortisman Defteri, Çiftçi İşletme Defteri, İşletme Defteri, Serbest Meslek Kazan Defteri, Damga Vergisi Defteri ve Ambar Defteri tutabilirler.

E-Defter Beyan Sistemi Nasıl Kullanılır?

Defter Beyan Sistemini kullanacak kişiler Gelir İdaresi Başkanlığının hazırladığı www.defterbeyan.gov.tr adresinden veya gelir vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesince başvuru yapabilirler. Sisteme girmek için gereken şifre için, mükellefin veya noterden yetkilendirdiği kişini bağlı oldukları vergi dairesine başvuru yapmaları gerekir. Belirtilen kişilerden herhangi birisinin başvurusu üzerine vergi dairesinde sistemden otomatik şifre üretilir ve kişiye verilir.  Şifre kapalı bir zarf ile iletilir. Kişiler aldıkları bu şifre ve kullanıcı kodu veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası kullanılarak Gelir Dairesi Başkanlığı’nın www.defterbeyan.gov.tr web sitesi üzerinden giriş yapabilir. Defter Beyan Sistemini kullanmak zorunda olan mükellefler, sistemi kullanmaya başlamaları gereken seneden önceki ayın son gününe kadar başvuru yapmaları gerekir.

demo-attachment-1240-Mask-Group-47@2x

1 Temmuz 2022 tarihinden İtibaren Asgari Ücretli Çalışan Maaliyetleri Nelerdir?

01.07.2022 tarihli ve 31883 sayılı Resmî Gazete ilanında yayınlandığı üzere, asgari ücrette düzenlemeye gidildi. Bu düzenlemenin ardından işçi maliyeti değişti. Yemek bedeli, sigorta primi gibi ödemelerde değişikler söz konusu olduğu için işçi maliyeti hesaplaması yapılması gerekebilir.

Alınan karara göre yeni asgari ücret aylık olarak brüt 6.471 TL, net 5.500,35 TL olarak belirlendi.

Asgari Ücret Hesabı

Ücret

Brüt Asgari Ücret

6.471,00 TL

SGK Primi

905,94 TL

İşsizlik Sigortası Primi

64,71 TL

Gelir Vergisi Kesintisi

Damga Vergisi Kesintisi

Kesintiler Toplamı

970,65 TL

Net Asgari Ücret

5,500,35

Asgari Ücretin İşverene Maaliyeti

Yeni düzenlemeyle, asgari ücretli çalışanın işverene maaliyeti de değiştir. Buna göre;

İşverene Maaliyeti

Ücret

Brüt Asgari Ücret

6.471,00 TL

SGK Primi

1.003,01 TL

İşsizlik Sigortası İşveren Primi

129,42 TL

Toplam İşçi Maliyeti

7.603,43

Temmuz 2022’den Sonra İşçi Yemek ve Yol Bedeli

Yeni düzenlenen Asgari Ücret ile birlikte işçilere verilen yemek ve yol ücretleri de değişti. Ocak ayından temmuz ayına kadar olan süre içerisinde, yemek ödemesi günlük 34 TL, yol ödemesi ise günlük 17 TL idi. Fakat temmuz ayından sonra yemek ücretleri 51 TL’ye, yol ücretleri ise 25,50 TL’ye çıkartıldı.

demo-attachment-1240-Mask-Group-47@2x

Muhtasar Beyanname Nedir ve Nasıl Doldurulur?

Muhtasar Beyanname, Gelir Vergisi Kanunu’nun 84. Maddesi uyarınca vergi matrahlarının toplu bir şekilde vergi dairesini bildirilme işlemidir.

Vergi sorumlusu, başkasına ait olan vergi borcunu ödemekle sorumlu olan kişiye denir. Muhtasar beyannamesini vergi sorumlusu iletmek zorundadır. Yani, vergi sorumlusu işveren, vergi borçlusu işçidir. Bu sebeple, işverenler muhtasar vergi beyannamesinde bulunur. Vergi sorumluları, bu beyannameyi stopaj yöntemi ile hesaplayarak hazırlar, vergi dairesine iletir ve borcu öder.

Stopaj Usulü Vergi Nedir?

Gelir elde eden kişiler, kazandıkları geliri beyan etmeli ve ettikleri beyana göre belirlenen vergiyi ödemekle yükümlüdürler. Stopaj vergisi, gelir ve kurumlar vergisine göre kazançların vergi tutarının, gelir sahibine verilmeden kesilmesi ve iş sahibi adına gerekli kurumlara yatırılmasıdır. Açıklamak gerekirse, işverenseniz, çalışanlarınıza yapacağınız ödemelerden belli miktarlarda stopaj vergisi kesintisi yaparsınız ve bu tutarı vergi olarak ödersiniz.

Stopaj Vergisi Ne Zaman Ödenir?

İşveren olarak stopaj vergisini hangi aralıklarla ödeyeceğinizi seçebilirsiniz. İsterseniz her ay ya da 3 ayda bir olacak şekilde ödeme yapabilirsiniz. Eğer her ay ödeme yapacaksanız, son ödeme yaptığınız aydan sonraki ilk ayın 26. gününe kadar, eğer 3 ayda bir ödeme yapacaksınız son ödeme yaptığınız aydan sonraki 3. ayın 26. gününe kadar ödeme yapmanız gerekmektedir.

Stopaj ve Muhtasar Aynı Mıdır?

Stopaj bir vergi ödeme şekli iken muhtasar stopaj yoluyla kesilen vergilerin beyannamesidir. Açıklamak gerekirse, muhtasar beyanname vergi çeşidi iken, stopaj vergi bir usuldür. Yani, stopaj vergi yöntemi ile ödediğiniz vergilerin açıklamalarını muhtasar beyanname ile vergi dairesine iletmeniz gerekir.

Muhtasar Beyanname Kimler Tarafından Verilir?

Ticari, kolektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketler ve dernekler muhtasar beyanname vermek zorundadırlar. Ayrıca, kamu idareli, kamu kuruşları, ortaklık yoluyla yürütülen ticari oluşumlar, yatırım fonu yöneticili yapanlar ve iktisadi kamu kuruluşları da muhtasar beyannameyi iletmekle yükümlüdür. Ek olarak, kazanç bakımından zirai ve bilançoya tabi çiftçiler, serbest meslek erbapları, yatırım fonu yönetenler de beyannameyi iletmelidir.

Muhtasar Beyannamede Kodları

Gelir Vergisi Kanunun 94. Maddesinde beyannamede belirtilmesi gereken ödemelerin listesi belirtilmiştir. Belirtiler Muhtasar Beyanname Kodlarından bazıları aşağıdaki gibidir.

011

Asgari Ücretli

%15

012

Diğer Ücretli

%15-35

021

Serbest Meslek Sahiplerine Ödemeler (GVK 18. Maddeye göre)

 

031

Yıllara Yaygın İnşaat İşleri

%3

032

Yıllara Yaygın İnşaat İşleri ( Kurumlara yapılan hakedişlerden)

%3

41

Kira ödemeleri vb. GVK 70. Madde kapsamında yapılan ödemeler.

%20

042

Kooperatiflere Ait Taşınmazların Kiralanması Karşılığı Yapılan Ödemeler

%20

094

Ticaret Borsalarında Tescil Ettirilerek Satın Alınan Diğer Zirai Mahsuller İçin Yapılan Ödemeler

%3

       

 

Muhtasar Beyanname Ne Zaman Verilir?

Muhtasar Beyannamesi Stopaj Vergileri ile birlikte verilir. Şöyle ki, eğer işveren olarak 10’dan fazla işçi çalıştırıyorsanız her ayın 26. Gününde stopaj vergileri ile birlikte muhtasar beyannameyi iletmek zorundasınız. Fakat, 10’dan az işçi çalıştırıyorsanız, stopaj vergisini de muhtasar beyannameyi de 3 ayda bir iletebilirsiniz.

3 Aylık Muhtasar Beyanname Verme ve Stopaj Vergisi Ödeme Tarihleri Nelerdir?

Yukarıda belirtildiği gibi, 10 kişiden az çalışanınız varsa 3 ayda bir muhtasar beyanname iletmeli ve stopaj vergisini ödemelisiniz. Bu durumda beyanname iletmek için iki farklı dönem bulunuyor. İlk dönem vergi ve beyanname iletme tarihleri, 26 Nisan ve 26 Temmuz, ikinci dönem vergi ve beyanname iletme tarihleri ise 26 Ekim ve 26 Ocaktır.