demo-attachment-1245-Mask-Group-43@2x

E-Adisyon nedir? Kimler için zorunlu?

E-Adisyon, Vergi Usul Kanunu gereğince lokanta, pastane, bar, pavyon, gazino ve kafeterya gibi masada servis yapılan, gerçek usulde vergilendirilen hizmet işletmelerinin kullanmasının zorunlu olduğu ve kâğıt ortamında düzenlenen adisyon belgesinin elektronik ortamda düzenlenmiş halidir. Elektronik adisyon, dijital ortamda düzenlendiği gibi dijital olarak muhafaza ve ibraz da edilir. Vergi Usul Kanunu kapsamında düzenlenen tebliğe göre e-adisyon belgesi; yeni bir belge türü değildir. Aslında adisyon belgesinin hukuki niteliklerinin tamamına sahip bir elektronik belge türüdür.

orka-e-adisyon

orka-e-adisyon

E-Adisyonda Yer Alması Gereken Bilgiler Nelerdir?

Hizmeti sağlayan işletmenin adı, soyadı veya unvanı, vergi dairesi, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ya da vergi kimlik numarası ve adresi, elektronik adisyon belgesinin düzenlendiği tarih, zaman, evrensel tekil numarası ve e-belge numarası, işletmenin sunduğu mal ya da hizmetlerin adı ve miktarı, hizmetin tamamlanmasıyla birlikte düzenlenen e-fatura, e-arşiv ya da yeni nesil Ödeme Kayıt Cihazı üzerinden düzenlenecek perakende satış fişinde yer alacak olan vergiler hariç ve vergiler dahil toplam hizmet tutarı, düzenlenmiş olan e-adisyon belgesinin bağlı olduğu e-fatura ya da e-arşiv faturaya ait evrensel tekil numarası ya da perakende satış fişinin düzenlendiği Ödeme Kayıt Cihazının sicil numarası, başkanlık tarafından ihtiyaç duyulması halinde belirtilen bilgilerin haricinde bilgiler de e-adisyon belgesine eklenebilmektedir. Ayrıca kişiler de istedikleri bilgileri eklemekte serbesttirler.

E-Adisyon Uygulamasına Nasıl Geçilir?

Öncelikle şirketlerin yukarıda belirtilen e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamalarına geçiş yapmış olması gerekmektedir. E-Adisyon uygulamasına geçiş yapma zorunluluğu bulunan şirketler, Özel Entegratör Şirketleri aracılığıyla eğer e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamalarına geçiş yapmışlarsa e-adisyon uygulamasına da geçiş yapabilirler. Gelir İdaresi Başkanlığı, şirketlere hizmet veren entegratör şirketlerinin listesini internet sayfalarında güncel şekilde paylaşmaktadır.

E-Adisyon Kullanmanın Yararları Nelerdir?

Kafe, restoran ve lokantaların müşterilerinin verdiği siparişleri kayıt altına aldıkları kağıda adisyon deniyor. Ancak hızla gelişen teknoloji adisyonların da kağıttan dijital hale dönüşmesine imkan sağladı. Vergi takibinin kolaylığının yanı sıra e-adisyon işletme için de birçok fayda sağlıyor.

Sahip olduğunuz e-adisyon entegratörü sayesinde müşterilerinizin verdiği siparişleri anlık olarak takip edebilirsiniz. Ayrıca hesap alma konusunda da kullanıcıya büyük kolaylık sağlar. Gün sonunda işletmenizde nakitten ve kredi kartından ne kadar tahsilat yaptığınızı görebilirsiniz.

Restoran ve kafelerde hangi ürün kaleminden ne kadar satıldığının tespiti oldukça önemli bir detaydır. İşletmeler hangi ürünün ne sıklıkla gittiğini e-adisyon programı sayesinde kolaylıkla takip edebiliyor. Ayrıca günlük, haftalık, dönemlik raporlar oluşturarak işletmenin yoğunluğu hakkında da bilgi sahibi olabiliyor.

Büyük bir salona sahip bir işletmede birçok garsonunuz varsa bu program sayesinde garsonlarınızın satışını da takip edebilirsiniz. Böylece hem çalışan hem de hesap takibi yapabilirsiniz. E-adisyon programı ile stok bilgisi girebilir, hangi üründen ne kadar kaldığını anlık olarak takip edebilirsiniz.

demo-attachment-1075-Mask-Group-45@2x

Amortisman Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Şirketlerin kullandığı demirbaş ürünlerde zaman içerisinde yıpranma, aşınma ve eskime ortaya çıkması kaçınılmazdır. Amortisman, diğer adıyla yıpranma payı, işletmelerin aldıkları değerli varlıkların eskimesi ve aşınması durumunda gider payı olarak gösterilmesidir. Amortisman hesabı farklı yöntemlerle yapılır. Aşınmanın boyutuna ve nedenlerine bağlı olarak bu yöntemlerden uygun olanı tercih edilmelidir. Şirket veya işletme içerisindeki demirbaşların amortisman değeri taşıması için belirli koşullar vardır. Bir demirbaşın amortisman değeri elde edebilmesi için işletme içerisinde bir yıldan daha fazla kullanılması gerekir. Dönemsellik ilkesinin bir gereği olarak duran varlığın giderleri kısım kısım yazılır. Amortisman ayırma yöntemi, bir duran varlığın ekonomik ömrü boyunca yazılan değerlerinin belirlenmesini sağlar. Bir varlığın amortismana tabi tutulması için gerekli olan diğer bir nokta ise eşyanın belirlenen alım değeri miktarının üzerinde olmasıdır. Alım değeri her sene Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen değerlendirmelerin sonucuna göre belirlenir. Bu nedenle ilgili tutarlar ve pay değerlerinden her yıl farklı sonuçlar elde edilir. Bu değerin bir diğer adı ise amortisman sınırıdır.

Normal Amortisman Yöntemi

Eşit tutarlı amortisman olarak da bilinir. Varlığa sabit bir amortisman oranı uygulanabilir. Bunun yanında, kayıtlı değerin ekonomik ömre bölünmesi de işe yarar.
Bir işletmenin ekonomik ömrü 4 yıl olan 20.000 TL değerinde bir demirbaş aldığı düşünüldüğünde:
Amortisman oranı: 1 / Ekonomik Ömür
1 / 4: %20 yıpranma payı
20000 x %20= 4000 TL yıllık amortisman payı

Hızlandırılmış Amortisman Yöntemi

Azalan bakiyeler yöntemi olarak da adlandırılır.
Bir işletmenin 200 TL değerinde ve ekonomik ömrü 5 yıl olan bir demirbaş edindiği düşünüldüğünde:
İlk yıl: 100 / 5 x 2= 40 TL
İkinci yıl: (100-40) / 5 x 2= 24 TL şeklinde her yıl bir öncekine eklenerek devam eden bir hesaplama söz konusudur.

Fevkalade Amortisman Yöntemi

Olası doğal afetlerde kullanılan fevkalade amortisman yöntemi, adından da anlaşılacağı gibi sadece özel durumlara hastır. Deprem, sel ve yangın gibi hasar veren durumlarda bu yöntemi tercih edebilirsiniz. 

Amortisman Koşulları Nelerdir?

İlk olarak herhangi bir demirbaşın işletmede bir yıldan daha uzun süredir kullanılabilir bir durumda olması şartların ilki olarak sayılıyor. Ayrıca, demirbaş eşyanın kontrol gününde envanter içerisinde yer alması ve hali hazırda kullanıma uygun olması gerekir. Ek olarak, demirbaşın ekonomik değerinin o yıl için belirlenen amortisman sınırının üzerinde bir değere sahip olması gerekiyor. Son olarak, hâlihazırdaki demirbaşın zamanla değerini kaybedebilecek, yıpranabilecek ve deforme olabilecek bir yapıda olması da şartlar arasında bulunuyor.

Amortisman Hesaplamasının Yararları Nelerdir?

İşletmeler herhangi bir demirbaş satın aldığında, alınan herhangi bir eşyanın satın alma bedelini işletme gideri olarak gösterebilir, böylece aylık ve yıllık ödeyeceği vergilerden bu değerin KDV’sini düşürebilir. Amortisman, için kısa vade yerine uzun vade hesaplamaları çok daha yararlıdır. İşletmeler ve şirketler, satın aldıkları herhangi bir demirbaşı amortismana 1 sene kullandıktan sonra tabi tutulmasını talep edebilirler. Şirketler, her sene amortisman giderlerini hesaplayarak ödeyecekleri vergi bedellerini önemli ölçüde azaltabilirler.

Hangi Varlıklar Amortisman Sayılır?

Şirketlerin bünyesinde bulunan demirbaşların amortisman değerinin hesaplanabilmesi vergi muafiyeti açısından önemli bir fırsattır. Ancak hangi demirbaşın amortismana dahil olup olmadığını bilmeniz gerekiyor. İşletmelerin amortismana dahil edebilecekleri arasında ofis demirbaşları, araçlar, mobilya, telifler ve gayrimenkuller sayılabilir. Bu ve benzeri birçok demirbaş amortisman hesaplamasına tabii tutulabilir.

demo-attachment-1075-Mask-Group-45@2x

Beyanname Sorgulaması Nasıl Yapılır?

İşletmelerin vergilendirilmelerinde önemi olan beyanname gelişen teknoloji ile online ortamda kontrol edilebilen bir belge olma özelliği taşıyor. E-devlet sistemi ile şirketler kendilerine sunulan beyannameleri kontrol edebiliyor.

beyanname

Beyanname Sorgulamak için Hangi Uygulamalar Kullanılır?

Beyanname sorgulama nasıl yapılır sorusunun cevabı Ticaret Bakanlığının uygulamaları şeklinde verilebiliyor. Şirketler, beyanname numarası ile kolayca bu belgelerin sorgulamasını yapabiliyor. Ayrıca farklı beyanname türlerine göre e-devlet sisteminden ilgili alanları bularak da beyanname sorgulamasını yapabilme imkanınız bulunuyor. Örneğin gümrük beyannameleri için bir sorgulama yapabilmek için e-devlet üzerinden bu kelimeleri yazmanız yeterli olacaktır.

Çevrimiçi Beyanname Sorgulamanın Faydaları Nelerdir?

Çevrimiçi beyanname sistemi ile işyerinizden ve evinizden size gönderilen vergi beyannamelerinin sorgulamasını yapabiliyorsunuz. İlgili sorgulama ekranına beyanname numarasını yazarak veya karekodu okutarak beyannamenin detaylarına ulaşabilirsiniz. Beyanname kontrollerinizi oldukça kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Kağıt israfını önleyebilir, ödemeniz gereken vergi beyannamelerini tek bir dosyada bilgisayarınızda toplayabilirsiniz. İşletmeler için zamanla bir gider kalemi haline gelen posta ve kargo maliyeti e-beyanname sayesinde büyük ölçüde azalır.

Vergi daireleri genellikle birçok kişinin gitmekten hoşlanmadığı alanların başında geliyor. E-beyannamenin yaygınlaşması sayesinde bilinen vergi daireleri kalabalığı büyük ölçüde azalma yoluna gitmiştir. Ayrıca e-beyanname ile devletin vergi toplama ve vergi çıkarma yükü de önemli ölçüde azalmıştır.

E-Beyanname Uygulamasından Kimler Yararlanabilir?

Beyannamelerin elektronik ortamdan gönderilmesi uygulaması tam otomasyona geçmiş vergi dairelerine verilecek beyannameleri kapsamaktadır. Bu sayede size iletilen vergi beyannamelerini elektronik ortamda kolaylıkla gözlemleyebilirsiniz. E-beyanname uygulaması başta avukatlar, noterler, özerk kuruluşlar, serbest muhasebeciler, ve kamu kurumları olarak sıralabilir,

E-Beyannameye Nasıl Başvuru Yapılır?

Elektronik beyanname göndermeye aracılık yetkisi almak isteyen mükellefler Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık Yetkisi Talep Formunu eksiksiz bir şekilde doldurarak bağlı bulundukları vergi dairesine bizzat, tüzel kişilik şeklinde faaliyette bulunanların ise kanuni temsilcilerinin müracaat etmeleri gerekmektedir. Mükelleflerin ise söz konusu uygulamadan yararlanabilmesi için, bağlı bulundukları vergi dairelerine Elektronik Beyanname Gönderme Talep Formunu doldurarak müracaat etmeleri gerekmektedir.

E-beyanname Olarak Hangi Beyannameler Gönderilebilir?

  • Katma Değer Vergisi 1
  • Katma Değer Vergisi 2
  • Katma Değer VERGİSİ Tevkifatı
  • Özel Tüketim Vergisi
  • Muhtasar Beyanname
  • Noter Harçları Vergisi
  • MEP İştirakçileri Kurumlar Vergisi
  • Banka Muameleleri Vergisi
  • Sigorta Muameleleri Vergisi
  • Damga Vergisi
  • Özel İletişim Vergisi
  • Şans Oyunları Vergisi
  • Yıllık Gelir Vergisi
  • Kurumlar Vergisi Mükellefleri için Geçici Vergi
  • Gelir Vergisi Mükellefleri için Geçici Vergi
  • Kurumlar Vergisi
  • BA Formu
  • BS Formu
  • Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kesintisi
  • Araçları Muayene Yetkisi Verilen Gerçek ve Tüzel Kişilerce Ödenmesi gereken Hazine Payına İlişkin Bildirim

gibi beyannameleri şirketler elektronik ortamda oluşturabilir ve gönderebilir.  Bu beyannamelerin büyük çoğunluğu vergi olduğu için vergi dairesinin web sitesinden vergilerinizin kontrolünü yapabiliyorsunuz. E-beyannameler sayesinde aylık ve yıllık vergi ödemelerinizi daha düzenli hale getirebilirsiniz.