demo-attachment-1083-Mask-Group-4442@2x

Fatura Örneği – Faturanız Nasıl Olmalı?

Alım satım işlemlerinin yapıldığı her ticari durumda işletmelerin fatura düzenleme ve kesme işlemi yapması zorunludur. Fatura kesim işleminin haricinde kesilen faturaları takip etmek ve arşivlemek gibi süreçler de son derece önemlidir.

Fatura Çeşitleri Nelerdir?

Fatura, temelde alışveriş ile ilgili belgeler şeklinde tanımlanır. Bu nedenle günümüzde farklı fatura türleri görmek mümkündür. Ancak farklı çeşitlerde olsa da her satış durumunda fatura kesilmesi yasal bir yükümlülüktür. Alım satım işlemleri sırasında hangi faturanın kesilmesi gerektiğini bilmek gerekir.

Satış Faturası

Satış faturası, standart alışverişlerin ardından satıcının müşteriye kestiği fatura örneği olarak bilinir. Sunulan hizmeti ya da satılan ürünü belgeleyip yasal hale getiren satış faturasında ürün veya hizmete dair tüm detaylar yer almalıdır. Satış faturasında da iki farklı fatura türü söz konusudur. Bunlar, peşin ve vadeli fatura şeklindedir. Peşin ödeme yapılan satış faturasında ilgili evrakın alt kısmı imzalanıp ardından da kaşelenir. Bu fatura “Kapalı fatura” şeklinde tanımlanır. Vadeli satış faturalarında ise imza ve kaşe üst kısımda yer alır.

İrsaliyeli Fatura

İrsaliyeli fatura,hem fatura hem de sevk irsaliyesi olarak kullanılır. Sevk irsaliyesi satıcı tarafından alıcıya gönderilen ürünler için hazırlanır. Taşıma sürecinde mutlaka taşıtta bulunması gerekir. İrsaliye üzerinde hem alıcı hem satıcı hem de ürün hakkındaki tüm bilgiler yer alır. Faturada bulunması gereken bilgilerin tamamı irsaliyede de yer aldığı için için bu iki belgeye irsaliyeli fatura tanımı yapılabilir

Proforma Fatura

Proforma fatura temelde göstermelik fatura şeklinde de ifade edilebilir. Bu fatura türleri satış için değil potansiyel satış teklifi için düzenlenir. Satıcı, ürününü ya da hizmetini hangi miktarda ve ne kadar ücret kapsamında satabileceğini göstermek için satış işlemi olmuş gibi bir fatura düzenler. Ardından da potansiyel alıcıya gönderir. Ancak bu fatura türünün Ticaret ve Vergi Hukuku’nda yeri yoktur. Dolayısıyla mali değeri de bulunmaz. Bu faturanın karşılığında hizmet ya da mal verilmez. Ayrıca ödeme de alınmaz. Bu nedenle alışveriş gerçekleşmez.

İade Faturası

İade faturası, ürünlerin iade işlemleri sırasında kullanılan bir türdür. Alıcılar, satın aldığı bir ürünü belirlenen süre içinde iade etme hakkına sahiptir. Bu iade işlemi için de satıcı, satmış olduğu ürünü geri aldığına yönelik bir iade faturası keser.

Fatura Kesme Yöntemleri Nelerdir?

İade faturası, ürünlerin iade işlemleri sırasında kullanılan bir türdür. Alıcılar, satın aldığı bir ürünü belirlenen süre içinde iade etme hakkına sahiptir. Bu iade işlemi için de satıcı, satmış olduğu ürünü geri aldığına yönelik bir iade faturası keser.

El ile Fatura Kesmek

El ile fatura kesileceği zaman belgede yer alacak bilgilerin yazımında tükenmez kalem kullanılması gerekir. Kurşun kalem ya da buna benzer silinebilecek kalem türü, fatura düzenleme sırasında kullanılamaz. Ancak bu yöntemin önemli bir dezavantajı bulunur. Bu da elle kesme esnasında gözden kaçırılabilecek hatalardır.

Yazıcı ile Fatura Kesmek

Bilgisayarlarda kullanılabilen çeşitli uygulamalar sayesinde fatura oluşturmak mümkündür. Bu faturalar yazıcıdan çıktı olarak alınıp kullanılabilir. Yazıcı ile fatura kesme yöntemdeki temel dezavantaj ise işlerin büyükçe fatura sayısının da artmasıdır. Bu durum zaman içinde faturaları muhafaza etme sorunu ortaya çıkarır.

Program Aracılığıyla ile Fatura Kesmek

Son derece pratik aynı zamanda güvenilir olan yöntemlerden biri de fatura kesme işlemini program kullanarak gerçekleştirmektir. Bilgisayarlarda bulunan internet tabanlı programlar ile kolay biçimde e fatura kesmek mümkündür. Ayrıca bu yöntemle fatura takibi de son derece kolay bir şekilde yapılabilir. Bu sayede arşivleme sorunu da yaşanmaz.

Fatura Nasıl Hazırlanır?

Farklı fatura formatı bulunur. Ancak her faturaya birtakım bilgilerin yazılması zorunludur. Satıcı ve alıcıya dair bilgiler, hiçbir fatura için tek başına yeterli olmaz. Fatura çeşitlerinin her birinde kendine özgü şartlar olabilir. Bu nedenle içeriğe yazılması zorunlu olan fatura bilgileri de değişiklik gösterebilir. Ancak temelde hemen her faturada bulunması gereken standart bilgiler aynıdır.

Faturada Bulunması Gereken Bilgiler

Hatasız şekilde fatura düzenlemek için belgede bulunması gereken bilgilerin de eksiksiz biçimde doldurulması büyük önem taşır. Her fatura türünde bulunması gereken bilgiler kısaca şöyle sıralanabilir:

  • Faturanın düzenlenme tarihi,
  • Faturanın sıra ve seri numarası,
  • Fatura düzenleyenin adı ya da varsa ticaret unvanı,
  • Faturayı düzenleyenin iş adresi, bağlı bulunduğu vergi dairesi ve banka hesap numarası,
  • Müşterinin adı ve ticaret unvanı,
  • Müşterinin adresi, varsa bulunduğu vergi dairesi ve bankaya ait hesap numarası,
  • Malın ya da hizmetin fiyatı, miktarı, tutarı ve KDV oranı,
  • Satılan malların irsaliye numarası ve teslim tarihi
  • Satışı yapan ya da hizmeti sunan firmaya ait kaşe veya yetkili kişi imzası

Fatura Düzenlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fatura düzenleme işlemi sırasında dikkate alınması gereken önemli noktalar şöyle listelenebilir:

  • Faturalar, seri numaralarına göre düzenlenmek zorundadır.
  • Matbaanın maliye ile anlaşması bulunmasına mutlaka dikkat edilmesi gerekir.
  • Faturanın mal ya da hizmet satışının azami 7. gününe kadar düzenlenmesi önemlidir.
  • Fatura minimum 1 aslı bir sureti olmak şeklinde toplamda 2 nüshadan oluşmalıdır.
  • Fatura düzenlemesi sırasında yanlış bir şey yazıldığında üzerini karalama ya da silme yapılmamalıdır. Bunun yerine yanlış yazılan kısmın üzerine bir çizgi çekip altına doğrusu yazılmalıdır.

Fatura Örnekleri 2024

Fatura türleri, alım satım işleminin çeşidine göre değişiklik gösterir. Bu nedenle ilgili konuda tek fatura örneği göstermek doğru olmaz.

demo-attachment-1248-Mask-Group-48@2x

Şahıs Şirketi Kurma Rehberi

Şahıs şirketi, sadece tek bir kişinin sahibi olduğu ve yönetimini sadece kuran kişinin sağladığı bir işletmedir. Bu şirket modeli, girişimcilere işlerini hızlı ve düşük maliyetle başlatma imkanı sunar. Şahıs şirketi kurma işlemleri, diğer şirket türlerine göre çok daha kolay ve basittir.

Günümüzde şahıs şirketi, özellikle küçük ölçekli işletmelerin ihtiyaçlarına uygun bir model olup kolay yönetilebilirliği ve düşük maliyetleriyle öne ön plana çıkar. Bu içerikte, şahıs şirketi kurma sürecinde izlemeniz gereken adımları ve karşılaşabileceğiniz ihtimalleri ele alacağız.

Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketi, tek bir kişinin sahip olduğu ve ticari faaliyetlerini yürüttüğü bir işletme modelidir. Küçük ve orta ölçekli firmalar tarafından genel olarak tercih edilir. Şahıs şirketlerinde alınan tüm kararlar şirket sahibine aittir. Şahıs şirketinde ticari faaliyetleri nedeniyle oluşan yükümlülüklerden de doğrudan şirket sahibi sorumlu tutulur.

Şahıs Şirketi Kurma Kurulum Süreci

Kendi işini kurmak isteyen pek çok kişi, şahıs şirketi kurma ve şahıs şirketi kurulum süreci hakkında bilgi araştırmalar yapar. Şahıs şirketi kurulumu için ilk adım olarak gerekli belgelerin toplanması ve vergi dairesinde işlemlerin tamamlanması gerekir. Belgelerinizi bizzat vergi dairesine teslim edebilir veya bir mali müşavir aracılığıyla başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Vergi dairesi tarafından yapılan denetimlerin ardından, gerekli şartlar sağlanıyorsa şirketinizi  yaklaşık olarak üç gün içinde kurabilirsiniz.

  • Şahıs şirketi kuracak olan kişinin; nüfus cüzdanına ait fotokopisi, ikametgah bilgisine ait dökümanın ve imza tescil beyannamesi gibi resmi belgelerin eksiksiz olarak toplanması gerekir.
  • Daha sonra, şahıs şirketi tescil işlemi gerçekleştirilir.
  • Vergi hesap numarası için başvuruda bulunulur.
  • Gerekli defterler temin edilir. Daha sonra bu defterlerde noterde tasdik ettirilir.
  • Vergi Dairesi tarafından yoklama tutanağı oluşturulur.
  • Vergi hesap numarası tedarik edilir.
  • Vergi levhası alınır.
  • Gider pusulası ve irsaliye belgeleri düzenlenir.
  • Sicil gazetesine ilan verilir. Daha sonra ise hizmet verilecek sektör ile ilgili bağlantılı olan ticaret odasına kayıt yaptırılır.
  • İş yeri açma ve iş yeri çalıştırma ruhsatı alınır.
  • SGK ve Bağ-Kur işlemleri tamamlanır.

Şahıs Firması Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Şahıs şirketi kurmak için tüm belgelerin eksiksiz olarak toplanması ve daha sonra ilgili kuruma iletilmesi gerekir. Şahıs şirketi kurmak için gerekli olan tüm belgeler şu şekildedir:

  • Vergi dairesi veya internet üzerinden temin edilebilecek başvuru formu eksiksiz olarak doldurulması gerekir.
  • 2 adet nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Şahıs şirketi kuracak kişinin 2 adet vesikalık fotoğrafı
  • 2 adet noterden alınacak imza beyannamesi
  • 2 adet ikametgah belgesi
  • Kira kontratı veya tapu fotokopisi
  • Başvuruyu muhasebeci yapacaksa kişinin yetkilendirildiğine dair vekaletname

Şahıs Şirketi Avantajları Nedir?

Kısaltılmış hali “YMM” olan yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavirin yetkilerine ek olarak tasdik yapabilir. Danışmanlık ile denetim yapan SMMM, yeminli mali müşavir olma sürecini tamamlayarak göreve başlayabilir. Çalışma ruhsatını aldıktan sonra vergi beyanname ekleri, mali tablolar için tasdik yapma yetkisi kazanır. En az 10 yıl boyunca SMMM olarak çalışan ve meslek sınavını başaran kişiler YMM olduğunda artık muhasebe işlemi yapamaz fakat farklı görevler üstlenir. 

Şahıs Şirketi Dezavantajları Nedir?

Şahıs şirketinin avantajı olduğu gibi dezavantajları da bulunuyor.

  • Şahıs şirketlerinin küçük ölçekli olması, kredi ve POS cihazı başvurularının onay sürecinin diğer şirket türlerine göre daha uzun sürebilmesine neden olabilir.
  • Şahıs şirketlerinde gelir arttıkça uygulanan kademeli vergi sistemi, düşük gelirlerde avantaj sağlar. Yüksek gelirlerde ise vergi oranının %20 ile %40 arasında değişmesine yol açar. Bu durum, gelir yükseldikçe avantajlı olan vergi sisteminin dezavantajlı hale gelmesine neden olabilir.

Şahıs Şirketi Ne Kadar Vergi Verir?

Şahıs şirketi kuran kişilerin en merak ettiği ve internet üzerinden araştırma yaptığı konular arasında şahıs şirketi vergi oranı gelir. Şahıs şirketinde KDV oranları %1 ile %18 arasında değişiklik gösterir. KDV oranı, şirket türünden bağımsız olarak satılan ürünün türüne göre belirlenir. Şahıs şirketi sahipleri ise yıllık gelir vergisi olarak %15'ten %40'a kadar vergi ödemesi gerekir.

Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti Nedir? - 2024

Şirket kurma sürecinde kişiler genel olarak şahıs şirketi maliyet hesabı yaparak toplam tutarı araştırıyor. Bazı önemli şahıs şirketi maliyet detayları şu şekildedir:

  • Şahıs İmza Beyannamesi (Noter): Şahıs imza beyannamesinin noter tarafından onaylanması için ödemeniz gereken ücret, 491,23 TL’dir. Şahıs şirketi için gerekli olan bu belge, şahıs şirketinin resmi işlemlerinde gerekli olan bir evraktır ve noter onayı ile geçerlilik kazanır.
  • Vergi Dairesi Sözleşme Damga Vergileri: Vergi dairesine ödenmesi gereken sözleşme damga vergileri, toplamda 194,00 TL olarak hesaplanır. Şahıs şirketi için gerekli olan bu vergi, şirket sözleşmelerinin resmi olarak kaydedilmesi ve geçerliliğinin sağlanması için ödenir.
  • Mali Müşavir Şahıs Şirketi Açılış Ücreti: Şirket açılışında alanında uzman bir mali müşavirden profesyonel olarak şahıs şirketi açılışında yardım almanız gerekir. Şirket açabilmek için almanız gereken bu hizmetin 2024 yılı itibariyle genel olarak ücreti 1000 TL ile 3000 TL arasında değişkenlik gösterir. Mali müşavir, şirketin muhasebe işlemlerinin düzenlenmesi ve yürütülmesi konusunda önemli rol oynar.

Şahıs şirketinizin her aşamasında Orka Bilgisayar, kişilere profesyonel olarak destek sunuyor. Her türlü sorunu çözmek için Orka Bilgisayar uzmanlarına başvurabilirsiniz. Alanında uzman olarak hizmet sunan çalışanlar, sizlerin her ihtiyacına uygun çözümler sunarak iş süreçlerinizi daha verimli hale getirmenize büyük oranda katkı sağlar. Şimdi Orka Bilgisayar ile iletişime geçebilir ve şahıs şirketiniz için en iyi hizmeti alabilirsiniz.

demo-attachment-1075-Mask-Group-45@2x

Limited Şirket Nedir? Nasıl kurulur?

Limited şirket, Türkiye’de en çok kurulan şirket türlerinin başında gelir. Türkiye’de kurulan şirketlerin %82’si, limited şirket türündedir. Bir ya da birden fazla ortakla kurulabilen limited şirket, pek çok avantajı beraberinde getirir. Ticaret, sanayi, hizmet gibi farklı sektörlerde faaliyet gösterebilen bu şirket türleri, aynı zamanda prestijli olmalarıyla da öne çıkar. Limited şirket türü ve kurulma süreci hakkında merak ettiğiniz tüm detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Limited Şirket Nedir?

Limited şirket, anonim ve şahıs şirketleriyle birlikte Türkiye’de kurulmasına izin verilen üç şirket türünden biridir. Şirket türünün ismindeki “limited” ifadesi, “sınırlı” anlamına gelir ve şirket türünün ortaklık kuralını tanımlar. Bir diğer ifadeyle limited niteliğindeki şirketler, sınırlı sayıda ortak alabilir. Bu sınır da 1 ila 50 arasıdır. Dileyen kişiler, tek başlarına limited şirket kurabilir, dileyenler ise limited şirketlerine 50’ye kadar ortak alabilir. Limited şirketin özellikleri ve diğer şirket türlerinden farkları ise şu şekildedir:

  • Limited türündeki şirketlerin kurulumu için en az 10.000 TL sermaye gerekir. Bu rakam anonim şirketlerde 50.000 TL iken şahıs şirketlerinde sermaye şartı yoktur.
  • Limited yapılarda ortaklık yetkileri, sermaye oranına göre dağıtılır. Örneğin sermayenin 1.000 TL’sini karşılayan ortak %10, 9.000 TL’sini karşılayan ortak ise %90 yetkiye sahiptir.
  • Şirket, kurumsal bir kimliğe sahiptir. Şirketin ismi, logosu ve diğer ürünleri marka olarak tescil edilir ve şirket, tüzel kişilik olarak kabul edilir.
  • Şirket, sonraki dönemlerde tüzel kişiliği değişmeden satılabilir, ortak sayısını değiştirebilir ya da bölünebilir.
  • Dileyen herkes limited bir şirket yapısı oluşturabilir. SGK’lı olarak başka şirketlerde çalışan kişilerin şirket kurması önünde herhangi bir engel yoktur. Bunun tek istisnası, memurlardır.
  • Devlet memurları, özel kuruluşların temsil ve satış alanlarında görev alamayacağı için limited yapıda şirket kuramaz ve yönetemez.

Limited Şirket Nasıl Kurulur?

Limited şirket kurma süreci, son derece basit adımlardan oluşur. Limited şirket kurulum süreci için ilk olarak aşağıdaki evrakları temin etmeniz gerekir:

  • Şirket kuruluş sözleşmesi,
  • Faaliyet göstereceği alandaki ticaret odasından tescil belgesi,
  • Vergi İdaresi’nden vergi kimlik numarası,
  • Eğer ortak varsa ortaklar arası noter onaylı sözleşme ve beyanname,
  • Ortakların noter onaylı kimlik nüshaları ve imza sirküleri,
  • Şirketin yasal adres olarak göstereceği ofisin yasal belgeleri,
  • Sigorta başvuruları.

Yukarıdaki evrakları tamamladıktan sonra bulunduğunuz ilin ticaret odasına başvurarak şirketinizin açılış sürecini başlatabilirsiniz. Başvuru için yapmanız gereken hazırladığınız evrakları şirket açılış dilekçesiyle birlikte ticaret odasına sunmaktır. Sonrasında ticaret odası yetkilileri başvurunuzu inceler, evraklarınızı değerlendirir, MERSİS üzerinden kimlik kontrolü yapar.

Başvuruda herhangi bir yanlış bildirim ya da hata bulunmaması durumunda, evraklarınız yetkili temsilciler tarafından imzalanır. Tahakkuk ve tahsilat adımlarının tamamlanmasıyla birlikte şirketiniz denetime hazır hâle gelir. Yasal adres olarak gösterdiğiniz ofise gelen maliye yetkilileri, başvuruda bildirdiğiniz bilgilerin doğruluğunu ve ofisinizin yeterliliğini denetler. Denetimin sorunsuz şekilde tamamlanmasıyla birlikte şirketiniz aktif hale gelir. Bütün bu süreç, dönemsel yoğunluğa bağlı olarak bir hafta ila 10 gün arasında tamamlanır.

Limited şirket kuruluş sürecinde bir muhasebeciden destek almanız da önemlidir. Şirketinizi yönetirken tüm işlemlerinizin muhasebeciler tarafından kontrol edilmesi gerekir. İşlemlerinizin ön muhasebe adımlarının atılması, gelir bildirimlerinin yapılması, vergilerin hesaplanması ve zamanında ödenmesi gibi işlemler, muhasebeci desteğiyle gerçekleştirilir. Bu sebeple şirketinizin başvurusunu yapmadan önce muhasebecinizle anlaşmanız ve bu belgeleri de başvuru dosyanıza eklemeniz size avantaj sağlar.

Limited Şirket Avantajları Nelerdir?

Limited şirket kurmak, faaliyet alanınıza, iş hacminize ve sektörünüze bağlı olarak çok sayıda avantaj sağlayabilir. Limited şirket avantajları, şu şekilde sıralanır:

  • Prestijli bir şirket türü olması sebebiyle müşteri adaylarınızda olumlu bir etki bırakır ve size daha kurumsal bir kimlik kazandırır.
  • Yasal olarak tüzel kimlik taşıyan limited şirketler, yönetim konusunda kolaylık sağlar. Şirket, gerekli durumlarda devredilebilir ya da yöneticileri değiştirilebilir.
  • Dilediğiniz sayıda ortak almanıza imkân vermesi sayesinde maliyetlerinizi ve risklerinizi paylaşabilir, daha güvenli bir şekilde yatırım yapabilirsiniz.
  • Şirket kuruluş sürecinde, faaliyet göstermek istediğiniz tüm alanları kaydedebilirsiniz. Böylece şirketinizi kurduktan sonra birden fazla alanda faaliyet gösterebilir ve geniş bir gelir ağı oluşturabilirsiniz.
  • Ortaklar, taahhüt ettikleri sermaye dışında şirkete nakit girişi sağlamak zorunda değildir. Bu durum da şirket ortaklarının mali yükümlülüklerini kontrol altında tutar.

Limited Şirket Dezavantajları Nelerdir?

Limited yapıda bir şirket kurmak, kimi durumlarda size dezavantaj da getirebilir. Bu sebeple şirket kuruluş süreci öncesinde gerekli hesaplamaları yapmanız, ihtiyaçlarınızı belirlemeniz ve doğru şirket türünü seçmeniz, ilerleyen dönemlerde sorun yaşamamanız açısından önem taşır. Karşılaşabileceğiniz limited şirket dezavantajları ise şöyledir:

  • Ortaklı bir şekilde kurulan limited şirketler, yönetim konusunda zorluklar getirebilir. Şahıs şirketinden farklı olarak, limited yapılarda ortaklar birbirine karşı sorumludur ve anlaşmazlık durumlarında hukuki sonuçlar doğabilir.
  • Limited yapıda bir şirketi kuran kişiler, şirketin kamu borçlarından sorumlu tutulur. Bu durum da mali yükümlülüklerinizi artırabilir.
  • Limited yapıda şirket kurma maliyeti, şahıs şirketi maliyetinden daha yüksektir. Ayrıca limited yapıların yönetim maliyetleri, vergi oranları ve giderleri de şahıs şirketlerine göre daha fazladır.
  • Limited şirketler, anonim şirketler gibi halka arz edilme ve sermaye artırımı gibi avantajlara sahip değildir. Şirketin sadece kendi öz sermayesi ve gelirleriyle dönmesi gerekir.